Aunty Pegs for Brygg Magazine - Melbourne

http://bryggmagasin.no/2015/aunty-pegs/

[Full Article Below]

Aunty Peg’s

På kaffelaben Aunty Peg’s, serveres karbonisert cold brew. Kaffebobler, rett fra krana.

WORDS Lene Haugerud

PHOTO Hayley Benoit

TIME July 11, 2015

Det nærmer seg varmere dager, en av de store internasjonale kaffetrendene de siste årene, cold brew, ser endelig ut til å finne veien til oss her oppe i nord. Andre steder, i varmere klima, har eksperimentering med den klassiske oppskriften for lengst begynt. I et gammelt industrilokale i Melbourne-bydelen Collingwood finner vi Aunty Peg’s, en kaffelab som ligger et lite hestehode foran resten.

Hos Aunty Peg’s får du cold brew på tap, om man ikke visste bedre kunne man kanskje tro det var øl. Kaffen har kost seg på plastkanner i førti dager, med en temperatur nøye regulert til fire grader gjennom hele prosessen. Karbon er tilsatt, slik at brygget blir smått perlende. Musserende kaffe? Ja, takk.

Brygget lages i omganger på 500 liter, populært som det er, tar det cirka to uker – så er det tomt. For hver runde roteres kaffen som brukes.

Aunty Peg’s eies av kaffebrenneriet, Proud Mary.

Vi spør eier, Nolan Hirte, hva som har vært favoritten så langt.

– Vi laget et sinnsykt Geishabrygg fra Best of Panama small auctions lots. Det var latterlig godt, det tok pusten fra alle.

Selv med et Geishabrygg å skrive hjem om, er ikke Nolan helt i land enda, han gjør små forandringer ved hvert eneste nye brygg, for det handler om å eksperimentere, og å lære mens man går.

Nolans Proud Mary er vant til å sitte i førersetet, som en av de første kafeene i Melbourne til å tilby det vi nå ser på som den australske kaféopplevelsen, kvalitetsmat- og kaffe i kule omgivelser. I løpet av de siste årene har disse kafeene formert seg fortere enn kaniner, og Aunty Peg’s er Nolans forsøk på å vise at Proud Mary fortsatt er annerledes enn resten.

– Aunty Peg’s er et sted hvor vi skal koble prikkene mellom kunden og bonden. Hvor enn kunden sitter i baren, kan vi tilberede kaffen foran dem – det en del av opplevelsen som gjør det lettere for kunden å engasjere seg, og for oss å fortelle om hvor kaffen kommer fra, og hva som egentlig gjemmer seg bak det kunden ser.

– Nøkkelen er ikke hvor mange kopper vi selger om dagen, men hvor mange historier vi kan fortelle.

Med vilje er bryggebaren plassert midt i kaffebrenneriet. Herfra kan kundene se kaffebrennerne stå side ved side, de kan tre inn i det kjølige lageret hvor sekker med grønne bønner sover, de kan noe overraskende se vintagebiler klare til å bli mekket på, eller de kan lukte bakervarene fra kaffebrenneriets eget bakeri i annet etasje. Dette er et opplevelsessenter, mer enn en kaffebar.

Et annet sentralt punkt i rommet er det Nolan kaller “the genius bar”.

– Vi ønsket å skape et rom hvor kunden føler seg komfortabel med å kjøpe kaffe, og lære å brygge den bedre hjemme. Vi ønsket ikke den hektiske følelsen du finner på en normal kafé. Vi laget derfor en “genius” bar hvor kunden kan lære å brygge kaffe, presskanne, V60 og Aeropress, men også få gratis råd og tips. De som bestiller en time får en-til-en veiledning fra en av våre ansatte.

Men å lære bort karbonisert kaldbrygg har de ikke startet med enda, den må nytes i baren – noe som gjør drinken ekstra spesiell. At den drikkes i et pusterom av ektefølt kaffekjærleik og kaffekunnskap må sies å være mer enn en bonus.

This site, contents and all images are copyright © Hayley Benoit. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.
Using Format